torsdag 5. juni 2014

Psyllium og jordbær. Effektivt.

Har hatt en del problemer med fordøyelsen over langt tid. Dvs. å gå fra å føle at jeg reagerer på alt og dårlig i magen, til å føle meg nærmest forstoppet.

I går var jeg en tur hos kiropraktoren min for å få ordnet på stiv og ubehagelig nakke, som jeg gjør jevnt og trutt. Jeg spurte om han hadde noe tips til hva jeg kunne teste ifht å få litt orden på fordøyelsesbesværet.

Jeg har prøvd masse frukt og fiberrik mat, activia, biola, magnesium tabletter, drukket mye vann, molvicol pulver og frukt og fiber tabletter, uten særlig hell.

Han sa at det er best å holde seg unna alle biola produkter, fordi det inneholder mye sukker. Så han tipset
meg om noe som heter "Psyllium". Visstnok også kalt "loppepulver". Dette er et tarmreguleringsmiddel man får kjøpt i helsekostbutikker. Selv hadde jeg aldri hørt om det, men følte jeg ikke hadde noe å tape på og prøve det. Pulveret røres ut i vann, melk eller juice og drikkes straks. Drikk mer vann rett etterpå.

Kresen som jeg er, slet jeg litt med å få det i meg. Det smaker ikke noe, men det  blir veldig grøtete og synes for min del det fungerte best å røre det ut i litt yoghurt og drikke vann ved siden av og etterpå.

I tillegg har jeg også begynt å spise mye mer jordbær.

Friske jordbær inneholder store mengder fenoler, som er blant de kraftigste av de kjente antioksidantene.

Hemmer frie radikaler

Fenolene i jordbær beskytter kroppens celler mot skader fra frie radikaler.
Dessuten har fenolene en viktig jobb i å beskytte hjertet og samtidig forebygge betennelser. Jordbær skal også ha en gunstig effekt for de som sliter med høyt blodtrykk.
Men vær obs, for hos noen kan jordbær gi allergiske reaksjoner - og da helst i form av utslett - eller de kan forverre atopisk eksem.

Bedre hukommelse?

Ifølge forskning inneholder de røde bærene stoffer som forebygger aldersrelaterte hukommelsesproblemer.
I tillegg skal de virke avførende og motvirke tykktarmsbetennelse, forstoppelse og lindre diaré.
I folkemedisinen har jordbær blitt brukt som et middel mot frostknuter og nevnes også i eldre legebøker som innvendig råd mot steinsmerter.
Saft fra markjordbær har også blitt brukt sammen med salt på gamle sår.

Proppfulle av godsaker

De søte bærene er kalorifattige og gir bare 34 kcal per hundre gram spiselige vare.
Men jordbærene er likevel fulle av næringsstoffer kroppen trenger.
Bærene er proppfulle av C-vitaminer og inneholder noe A-vitaminer, samtidig som de inneholder viktige stoffer som folat, fosfor, jern, kalium og kalsium.

Og det foreløpige resultatet er VELDIG oppløftende. Virkelig verdt er forsøk for de som har samme problemet. Synes til og med det har påvirket energien i positiv retning, men tør ikke å ha for store forhåpninger før jeg har prøvd det litt lenger.

2 kommentarer:

  1. Pshyllium kan du også blande i evt brøddeig eller vaffelrøre ol

    SvarSlett
  2. Ah det visste jeg ikke Silje. Takk for tipset :-)

    SvarSlett