torsdag 6. august 2015

ME kan vise seg å være verre enn diabetes, MS og kreft.

Cort Johnson skriver at dersom man hadde blitt satt overfor et valg, der man måtte velge hvilken sykdom man skulle hatt, så ville folk valgt den som gir deg best livskvalitet og funksjonalitet. En sykdom som ikke krever så mye av en selv, som ikke påvirker deg så mye funksjonelt, sosialt eller som forhindrer deg fra å være delaktig og gjøre en nytte i samfunnet.

De fleste ME pasienter føler at sykdommen deres ikke blir tatt seriøst nok i samfunnet, av leger osv.

En dansk forskergruppe sammenliknet nylig livskvaliteten til en person med ME/CFS kontra andre alvorlige sykdommer som MS, kreft, leddgikt og hjerneslag. For å en gang for alle vise hvor alvorlig  "vår" sykdom egentlig er.

Resultet ble veldig interessant:
ME pasienter har faktisk den dårligste livskvaliteten av samtlige andre sykdommer....
Her vil det også være store individuelle variasjoner tenker jeg. En person med f.eks mild ME som klarer å fungere tålig i hverdagen har det jo bedre enn en alvorlig syk person med annen sykdom.

Derfor er det her lagt vekt på de med moderat og alvorlig grad av diverse sykdommer.


Det skal også sies at denne studien også har sine "huller" ifht om det er mange nok deltakere til at dette er reelt. Forutsetninger som at man kanskje ikke har fått snappet opp de aller dårligste pasientene her, ME pasienter i Danmark føler seg kanskje ikke like "hørt" som i andre land osv. Men interessant å se uansett synes jeg.  

For å lese hele artikkelen kan dere trykke på linken under:
http://www.cortjohnson.org/blog/2015/08/05/chronic-fatigue-syndrome-worse-mulitple-sclerosis-cancer/

Ingen kommentarer:

Legg inn en kommentar