fredag 7. august 2015

16 ting mennesker med kroniske smerter vil at du skal vite

1. Vi prøver veldig hardt å se bra/friske ut.
Vi får ofte høre: "Du ser ikke syk ut", men sannheten er at de fleste av oss prøver veldig hardt å se normale ut. Vi hviler før vi går ut og tar smertestillende medisiner på de mest optimale tidspunktene. Noen ganger har vi så vondt og er så trøtte og slitne av å "spille friske", at vi føler mest for å legge oss rett ned der vi er, men (som regel) holder vi ut til vi er hjemme i senga vår.

2. Det sitter ikke bare i hodene våre.
Selv om du ikke kan se det, så betyr det ikke at det ikke er der. Vår jakt etter medisinsk hjelp er ikke pga hypokondri eller behov for oppmerksomhet, det er styrt av fysisk ubehag. Det vi gjør er å lete etter noe som kan gi oss en bedre livskvalitet og noen ganger årsaken til smertene våre hvis vi ikke veit hvor det kommer fra/hva det kommer av.


3. Vi overdriver IKKE.
Vi har faktisk mer smerter enn du tror vi har. Studier har vist at folk generelt har en tendens til å undervurdere andre menneskers smerte. Dette kan være fordi kroniske smerter i seg selv an være vanskelig å sette seg inn i og forstå, særlig hvis du aldri har opplevd det på kroppen selv. Til og med de som har opplevd liknende type smerter tidligere har vanskelig for å huske hvordan det var helt til de opplever det igjen selv.

4. Uansett hvor lenge vi har hatt smerter, så gjør det fortsatt vondt.
Å ha smerter over lang tid gir oss ikke superkrefter som gjør at vi føler det mindre etterhvert.
MEN de fleste mennesker med kroniske smerter har over tid lært seg å ikke vise smertene sine så tydelig. Så du kan ikke egentlig vite hvor mye smerter en person har, bare ved å se på dem.

5. Noen ganger har vi ganske enkelt ikke flere "skjeer".
"Skje teorien" er et symbol for å forklare hvordan det er å leve med en kronisk lidelse som kroniske smerter. Det grunnleggende prinsippet er at når man har en kronisk lidelse, våkner man opp hver dag med et visst antall skjeer til rådighet. Hver gang man gjør noe - som å stå opp av senga, vaske, kle på seg - mister man en skje. Når du går tom for skjeer, er dagens aktiviteter over.

Kroniske smerter kan være en utmattende tilstand og "skjeene" symboliserer hvordan man må "budsjettere" riktig og erfaringen noen har med å miste kontrollen. Så hvis vi avlyser planene vi hadde med deg, er det rett og slett fordi vi ikke har fler skjeer igjen den dagen.

6. Vi er ikke late.
Vi må faktisk jobbe dobbelt så hardt for å gjøre de oppgavene andre gjør med letthet.

7. Hvis vi ikke har en jobb, så er det en grunn til det.
Noen av oss har rett og slett ikke mange nok skjeer til å jobbe i tillegg til alle de dagligdagse gjøremål. Det kan føre til at smertene våre går fra å være overkommelige til uholdbare. I tillegg er det lite fristende å ansette noen som kun kan jobbe noen timer i uka, er helt upålitelig, kommer kanskje eller kanskje ikke på jobb og må plutselig gå hjem pga smerter. Dette gjør det umulig å være særlig produktiv.

8. Det er kjempevanskelig å komme seg opp av senga på morgenen......og alltid!!
Men det betyr ikke at vi ikke kan ha det moro fra sengekanten. Så hvis vi ikke kommer oss ut, er det bare å bringe festen til oss istedet ;)

9. Hvert minutt føles som en evighet når man venter.
Om det er en time på et venterom eller 5 min i kø, så føles det som hvert eneste minutt dras ut i det uendelige når man har det ubehagelig. Det er ikke det at vi er utålmodige, men vi foretrekker å bruke skjeene våre til litt mer viktige ting.

10. Vi overser deg IKKE.
Smerter kan være veldig distraherende og mentalt tappende. Vi prøver å gjøre vårt beste for å holde oss skarpe og oppmerksomme, men hvis det ikke virker som vi er helt tilstede, vær så snill og ikke ta det personlig.

11. Vi blir kjempe glade når vi har en god dag.
Fysisk velbefinnende er den beste følelsen i verden, fordi det betyr at vi endelig kan få gjort ting! Det er som en mini ferie (bortsett fra at istedet for å ikke gjøre noe, så gjør vi alt)

12. Og kan bli skikkelig nedfor når vi har dårlige dager, fordi vi ikke kan gjør de tingene vi elsker.

13. Det kan være vanskelig å finne en god lege.
Dessverre, så er det lite kunnskap i helsevesenet ifht hvordan man skal hanskes med smerter, fordi det er lite av det i utdannelsen. Vi må som regel gjennom mange leger for å få en riktig diagnose og vente mnd til år for å komme til en smertespesialist og få behandling. Leger også har dessverre en tendens til å undervurdere graden av andres smerter og veldig få leger er villige til å ta risken det er med å skrive ut smertestillende medisiner. Så hvis man er så heldig å finne en god lege som lytter og er villig til å behandle oss bra, føler vi at vi har dødd og kommet til himmelen!

14. Vi er ikke ute etter "dop".
Vi er ute etter smertestillende. Noen ganger krever smertebehandlingen vår at vi bruker sterke medisiner. Dette hjelper oss å holde smerten under kontroll og kan gi oss et så tilnærmet normalt liv som mulig. Vi kan ta det som en hvilken som helst annen type medisin og som med hvilken som helst annen medisin, missliker vi også bivirkningene av denne. Og finner vi annen type smertelindring så kutter vi ut medisinene selv om vi har brukt de i årevis.

Cleveland clinic forklarer at avhengighet ser ut til å være utpreget uvanlig hos disse pasientene så sant det ikke har vært en forhistorie med avhengighet. Det er viktig å ha i bakhodet at avhengighet er noe annet enn fysisk avhengighet/toleranse. Fysisk avhengighet kan oppstå ved mange forskjellige medisiner. (f.eks betablokkere) mens avhengighet som et psykologisk fenomen som IKKE kommer av kjemiske "hooks" også krever en setting helt annerledes enn den en kronisk smertepasient har. Forskjellen på en en som bruker på gata er at den medisinske pasienten også er under en leges tilsyn og tar medisiner gradvis og på en sakte virkende måte og skal hjem til noen som bryr seg om en.

15. Du trenger ikke å komme med forslag og medisinske råd. 
Vi setter pris på omtanken, men det kan virke utmattende å høre på allverdens råd hele tiden når det ikke virker. Så sant vi ikke spør eller du har kroniske smerter selv så er det best å overlate det til ekspertisen.

16. Alt vi egentlig trenger er at du bryr deg og er støttende.
Noen ganger er det eneste du trenger å gjøre bare og være der. Det er å redde noens liv.

Ingen kommentarer:

Legg inn en kommentar