tirsdag 13. mai 2014

Magnesium.

Jeg har som de fleste andre ME pasienter, ingen utslag på blodprøver. Jeg har valgt å ta magnesium, selv om jeg ifølge blodprøver ikke har noen mangler. Har vært mye plaget med uro i beina og indre kløe i muskulaturen. Dette har blitt utrolig mye bedre etter at jeg begynte å ta magnesium. I tillegg har det hjelpet på fordøyelsen som har en tendens til å stoppe opp når man er så lite i bevegelse.

Litt om magnesium:
Magnesium er et av kroppens viktigste mineraler. Magnesium bidrar til både normal muskelfunksjon og nervesystemets normale funksjon.
Magnesium er blant de viktigste mineralene i kroppen. Kroppen inneholder ca 25 gram magnesium. Over halvparten finnes i skjelettet og i tennene, resten i cellene. Magnesium er viktig for funksjonen til over 300 enzymer i kroppen.

Magnesium bidrar til normal muskelfunksjon

Hver bevegelse vi tar krever magnesium siden mineralet bidrar til både normal muskelfunksjon og nervesystemets normale funksjon. Mekanismen bak denne effekten er at magnesium bidrar til den elektriske spenningsforskjellen over cellemembranen i muskel- og nerveceller. Denne spenningsforskjellen styrer muskeldilatasjon – dvs. muskelens evne til å slappe av.

Magnesium bidrar til å opprettholde normal beinbygning

Magnesium er en av byggesteinene i både skjelett og tenner. Skjelettet inneholder 55-60 % av magnesiumet i kroppen. Ved magnesiummangel kan kroppen hente mineralet fra lageret i skjelettet.  Det er viktig å få i seg nok magnesium siden mineralet bidrar til å opprettholde normal benbygning og tenner.
Andre viktige funksjoner for magnesium er:
  • Magnesium bidrar til elektrolyttbalansen
  • Magnesium bidrar til normal energiomsetning
  • Magnesium bidrar til nervesystemets normale funksjon
  • Magnesium bidrar til normal muskelfunksjon
  • Magnesium bidrar til normal proteinsyntese
  • Magnesium bidrar til normal psykologisk funksjon
  • Magnesium spiller en rolle i celledelingsprosessen

Magnesiumkilder


Helsedirektoratet anbefaler et daglig inntak av magnesium på 280 mg for kvinner og 350 mg for menn. Magnesium finnes i mange matvarer, men spesielt i kornprodukter og grønnsaker. Grønne bladgrønnsaker, nøtter, banan, belgfrukter, mørk sjokolade, kaffe, og meieriprodukter, poteter, kjøtt, skalldyr og fisk er også viktige kilder.

Ingen kommentarer:

Legg inn en kommentar