torsdag 20. mars 2014

Ernæring. Noen tips.

Jeg skal trå litt varsomt på dette området, for det er ikke min sterkeste side. Har aldri hatt den helt store interessen for å stå på kjøkkenet, men prøver i det minste å spise tålig sunt til hverdags. Blir mye grønnsaker og kylling. Viktig å begrense sukkerinntaket i det minste, da det kan hjelpe endel på muskel og skjelettproblemer.
http://www.klikk.no/helse/kosthold/slank/article830380.ece

Ei jeg gikk på mestringskurs sammen med på Aker, studerer ernæring og har mange gode ideer og oppskrifter på sin blogg, som kanskje kan gi litt inspirasjon.
http://helsehippie.blogspot.no/

Vi hadde også en dag på kurset med klinisk ernæringsfysiolog. Hun sa at det er lite vitenskapelig forskning på kosthold ved ME. Vi er en vanskelig gruppe å forske på, bl.a fordi graden av symptomer varierer og for mange ville det være en stor belastning å være med i en kostholdsstudie.


Frossen frukt og grønt kan være bedre enn fersk.
Mange med ME har ambisjoner om å lage sunn mat helt fra grunnen av, men frosne grønnsaker, noe hermetikk og fisk og kjøtt i porsjons-biter er mer enn bra nok til å lage mye god mat. Da slipper man å stå og kutte grønnsaker. Av dette kan man f.eks. lage supper. Det blir også bare en kjele å vaske. Et annet tips er å lage mat inni ovnen. Det innebærer noe kutting, trengs ikke å passes på og gir lite oppvask.


Noen av oss har også problemer med reguleringen av blodsukkeret og bør spise hver 2-3 time, for å unngå og bli helt utslått. Det er heller ikke unormalt å ha et veldig søtbehov. Dette resulterer i at man kanskje spiser en sjokolade, som gir hurtig energi, men som gjør at man fort "faller sammen" igjen. Bananer kan også ha litt samme effekten som sjokolade på kroppen. Nøtter og frø vil være gode alternativer som mellommåltider. Man bør med andre ord være forsiktig med inntak av frukt og juice dersom man har problemer med blodsukkerregulleringen. Grønnsaker er et godt alternativ.

Ellers må man prøve å finne ut hva som er best for en selv med tanke på hva man tåler. Blir mye prøving og feiling.

Ta forøvrig en titt på denne siden også. Mye interessant lesing:
Betennelse i kroppen? Stadig økende problem!

Ingen kommentarer:

Legg inn en kommentar