Man er villig til å prøve mye rart for å føle litt mer energi. Jeg har aldri i hele mitt liv prøvd noen form for diett, men heller prøvd å bare bruke litt sunn fornuft.
Tenkte derfor at en gang må bli den første. Så nå har jeg kjøpt probiotika og prøver å spise mest mulig av de tingene jeg kan og mindre av de tingene jeg ikke bør spise. Følger det ikke slavisk og lar meg selv skeie ut innimellom, men merker likevel allerede en bedring i "systemet". Grunnen til at jeg ikke orker å følge det slavisk, er at det krever for mye energi i seg selv og det kan fort gå litt til hodet på meg.
Jeg vet også at jeg ikke kan forvente samme resultat ved å gjøre det "halvveis", men ser på det som en nyttig erfaring.
Symptomer på candida-overvekst
Når candida-soppen er på frammarsj, prøver de ”snille” tarmbakteriene å kjempe imot så godt de kan. Blir kroppen stadig belastet, blir immunforsvaret etter hvert så svekket at candida-soppen omsider vil få overtaket. Minst 25 % av befolkningen i den vestlige verden har en candida-overvekst. Imidlertid skjer dette ofte såpass gradvis at det drøyer en lang stund - kanskje flere år - før kroppen egentlig skjønner at den har problemer. Derfor aner de fleste ingenting om at tarmfloraen er ute av balanse – de har rett og slett blitt vant til at de aldri føler seg helt på topp.
CANDIDA:
Diett-liste over matvarer som du kan spise:
Grønnsaker: (Vær forsiktig med råkost i begynnelsen, pga. gjæring i magen).
Asparges
Rødbeter
Brokkoli
Rosenkål
Hodekål
Gulrøtter, ikke 14 første dager (pga. sukkermengden)
Blomkål, forvelles alltid først
Selleri
Agurk
Eggplanter
Grønn paprika, (rød og gul danner lett muggsopp underskallet)
Turnips (nepe)
Spinat, (god næring)
Sennep
Bladbete
Grønnkål
SalatLøk, hvitløk er effektiv mot candida
Persille
Erter, bønner og belgfrukterFriske tomater (samme syre som i sitrusfrukter)
Sommer- og vinter-squash
Zucchini og andre squash-typer
Poteter, søtpoteter
Avokado
Pastinakk
(Mais)
Rødbeter
Brokkoli
Rosenkål
Hodekål
Gulrøtter, ikke 14 første dager (pga. sukkermengden)
Blomkål, forvelles alltid først
Selleri
Agurk
Eggplanter
Grønn paprika, (rød og gul danner lett muggsopp underskallet)
Turnips (nepe)
Spinat, (god næring)
Sennep
Bladbete
Grønnkål
SalatLøk, hvitløk er effektiv mot candida
Persille
Erter, bønner og belgfrukterFriske tomater (samme syre som i sitrusfrukter)
Sommer- og vinter-squash
Zucchini og andre squash-typer
Poteter, søtpoteter
Avokado
Pastinakk
(Mais)
Egg:
Korn, (hel), kavring:
Bygg, hirse, havre, ris (helst grovris), hvete – ikke fint hvetemel.
Kavring (obs. gjær).
Bygg, hirse, havre, ris (helst grovris), hvete – ikke fint hvetemel.
Kavring (obs. gjær).
Pasta:
Pasta, helst fullkornpasta.
Pasta, helst fullkornpasta.
Frukt, (frisk): ikke de 14 første dager. Bruk årstidens frukter, maks. 250 g daglig.
Friske eller frosne frukter. Friske eller frosne bær
(Bananer).
(Bananer).
Drikkevarer:Vann, farris, (cultura-melk, fløte, yoghurt naturell), urteté, grønn
té, (eplemost) NB! Ikke kaffe eller vanlig té.
té, (eplemost) NB! Ikke kaffe eller vanlig té.
Alternativ til melkeprodukter: Rismelk, havremelk, (soyamelk), kokosmelk.
Nøtter, frø, oljer:
Mandler (uten skall)
Paranøtter
Cashewnøtter
Hasselnøtter
(Alle nøtter MÅ knekkes selv)Gresskarfrø
Solsikkefrø. Frøene skal være grå – rens ut gule frø og frø som er sorte/brune.
Sesamfrø. Sesamfrø skal ikke smake bittert. Da er de blitt harske og må ikke spises.
Mandler (uten skall)
Paranøtter
Cashewnøtter
Hasselnøtter
(Alle nøtter MÅ knekkes selv)Gresskarfrø
Solsikkefrø. Frøene skal være grå – rens ut gule frø og frø som er sorte/brune.
Sesamfrø. Sesamfrø skal ikke smake bittert. Da er de blitt harske og må ikke spises.
Både mandler, nøtter, frø og oljer skal oppbevares i kjøleskap.
Smør:
Meierismør uten salt, solsikkesmør. Unngå margariner.
Meierismør uten salt, solsikkesmør. Unngå margariner.
Oljer:
Mandel
Aprikos
Avokado
Mais
Linfrø
Oliven
Saflor
Sesam
Solsikke
Salatdressinger kan lages av olivenolje, presset sitron og krydder.
Mandel
Aprikos
Avokado
Mais
Linfrø
Oliven
Saflor
Sesam
Solsikke
Salatdressinger kan lages av olivenolje, presset sitron og krydder.
Brød:
Korni – knekke, fiber, eksport og flattbrød Ryvita – fiberbrød (som er gjær- og
maltfri)
Riskaker – uten krydder
Lomper
”Bakepulverbrød”
Korni – knekke, fiber, eksport og flattbrød Ryvita – fiberbrød (som er gjær- og
maltfri)
Riskaker – uten krydder
Lomper
”Bakepulverbrød”
Kjøtt – ikke røkt:
Lammekjøtt
Viltkjøtt
Kalkun
Kanin
Magert oksekjøtt (ikke for ofte)
Kylling
Bønner
Linser
evt. leverpostei
Lammekjøtt
Viltkjøtt
Kalkun
Kanin
Magert oksekjøtt (ikke for ofte)
Kylling
Bønner
Linser
evt. leverpostei
Fisk, sjømat:
All fisk og all sjømat
Ikke røkt fisk og oppdrettsfisk
All fisk og all sjømat
Ikke røkt fisk og oppdrettsfisk
Salt:
Unngå raffinert, hvitt salt. Bruk i stedet uraffinert havsalt, men høyst 1 knivsodd pr. måltid. Bruk eventuelt urtesalt som bordsalt.
Unngå raffinert, hvitt salt. Bruk i stedet uraffinert havsalt, men høyst 1 knivsodd pr. måltid. Bruk eventuelt urtesalt som bordsalt.
Søtningsmidler:
Unngå raffinert, hvitt sukker og produkter hvor dette inngår. Bruk i stedet søt tørret frukt. Lag eventuelt en té av anis, fennikel og lakrisrot og bruk dette som ”det søte”. MEN: unngå i starten noen som helst form for søtningsmidler – bruk i stedet téen.
Unngå raffinert, hvitt sukker og produkter hvor dette inngår. Bruk i stedet søt tørret frukt. Lag eventuelt en té av anis, fennikel og lakrisrot og bruk dette som ”det søte”. MEN: unngå i starten noen som helst form for søtningsmidler – bruk i stedet téen.
Frisk urter kan brukes som smakstilsetning i all mat.
Godteri:
Ukrydret potetgull og popkorn uten tilsetninger.
MATVARER DU MÅ UNNGÅ:
Ukrydret potetgull og popkorn uten tilsetninger.
MATVARER DU MÅ UNNGÅ:
All slags sukker, fruktose, sakkarin og sukkerholdig mat: Mineralvann, fruktdrikker, kjeks, kaker, paier, iskrem, frokostblandinger, hermetisk frukt og grønnsaker, syltetøy.
Alkoholholdige drikker:Øl, vin, champagne, rom, brandy etc. (Alle gjærte drikker og ekstrakter, tinkturer. hostemedisin og andre medisiner.)
Gjær, brød, konditorvarer:
All surdeig, boller, frossent brød, rundstykker, kjeks, kringle, kaker.
All surdeig, boller, frossent brød, rundstykker, kjeks, kringle, kaker.
Matvarer som inneholder eddik, krydder, sauser, buljong:
Salatdressing, majones, pickles, ketchup, sennep, surkål, syltede agurker, syltede rødbeter, oliven, de fleste kryddersauser som barbeque, tomat, chili, paprika og mange andre.
Salatdressing, majones, pickles, ketchup, sennep, surkål, syltede agurker, syltede rødbeter, oliven, de fleste kryddersauser som barbeque, tomat, chili, paprika og mange andre.
Alle osteslag:
Også gjærede meieriprodukter, ”cottage cheese”, naturlige, blandete og pasteuriserte oster, kjernemelk og sur fløte.
Også gjærede meieriprodukter, ”cottage cheese”, naturlige, blandete og pasteuriserte oster, kjernemelk og sur fløte.
Gjær og sopp-produkter:
Soyasaus, trøfler, sjampinjonger, maltmelk.
Soyasaus, trøfler, sjampinjonger, maltmelk.
Nøtter:
Peanøtter og peanøttprodukter inneholder vanligvis muggsopper. Det samme gjelder pistasier.(Alle nøtter MÅ knekkes selv.)
Peanøtter og peanøttprodukter inneholder vanligvis muggsopper. Det samme gjelder pistasier.(Alle nøtter MÅ knekkes selv.)
Unngå oppvarmet mat:
Det vil si boksemat, frysemat, suppeposer, annen ferdiglaget mat. Lag heller ikke mat til flere dager om gangen.
Det vil si boksemat, frysemat, suppeposer, annen ferdiglaget mat. Lag heller ikke mat til flere dager om gangen.
Koking er den mildeste form for varmebehandling.
Baking i ovn er også utmerket.
Unngå steking (den må være veldig mild. Ingen brenning).
Du kan få ”abstinenssymptomer” de første ukene, i form av influensaliknende symptomer, uro, hodeverk, verkende lemmer, depresjon, kvalme, skjelving og ekstrem trang til for eksempel brød, ost eller sukkerholdige matvarer. Det kan også oppstå situasjoner hvor gamle symptomer blusser opp, som for eksempel halsbetennelse, bihulebetennelse, smerter i muskler og ledd.
Hentet fra: https://www.helseshoppen.no/index.cfm?id=35248
Ingen kommentarer:
Legg inn en kommentar